ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ: ΣΤΑΘΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

08 Φεβρουαρίου, 2019
Off

ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ


ΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ:  ΣΤΑΘΕΡΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΔΙΕΘΝΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

Ο βελονισμός είναι μια δημοφιλής, ηπίως παρεμβατική, μη φαρμακευτική θεραπευτική τεχνική. Χρησιμοποιείται στη Δύση για την θεραπεία του οξέος και του χρόνιου πόνου (οποιασδήποτε αιτιολογίας), στην αποκατάσταση αθλητικών κακώσεων, στις παθήσεις που σχετίζονται με το χρόνιο στρες, στην παχυσαρκία, την απεξάρτηση από νικοτίνη, και στην αποκατάσταση ασθενών με νευρομυϊκά άλγη και παθήσεις.

Ο Βιοϊατρικός (ή Ιατρικός) Βελονισμός, είναι η «δυτική» εκδοχή και η ιστορική εξέλιξη του Παραδοσιακού Κινέζικου Βελονισμού. Ειδικά κατασκευασμένες, μιας χρήσης, ιδιαίτερα λεπτές και ελαστικές βελόνες τοποθετούνται σε ειδικά σημεία (σημεία βελονισμού) ή ευρύτερες περιοχές του σώματος, συνήθως επιφανειακά, με στόχο την αντιμετώπιση επώδυνων καταστάσεων, δυσίατων συμπτωμάτων ή ειδικών παθήσεων. Είναι ασφαλής, απλός στην εφαρμογή και ιδιαίτερα φιλικός στον ασθενή.

Η επιλογή εφαρμογής βελονισμού σε ένα σύγχρονο ιατρείο δικαιολογείται απόλυτα, αφενός λόγω της εντυπωσιακής (διαχρονικά διαπιστωμένης) κλινικής αποτελεσματικότητάς του και αφετέρου, της δυνατότητας του να εφαρμόζεται αυτόνομα ή συμπληρωματικά και παράλληλα με οποιαδήποτε φαρμακευτική, χειρουργική ή φυσική θεραπευτική αγωγή ακολουθεί ο ασθενής.

Η πρόσφατη απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να συμπεριλάβει τον βελονισμό στο πιο επίσημο κείμενο του (ICD-11, Διεθνής Στατιστική Ταξινόμηση Ασθενειών και Σχετικών Προβλημάτων Υγείας, Κεφάλαιο 26, Αναθεωρημένη έκδοση 2019, Υποχρέωση υιοθέτησης από τα κράτη μέλη το 2022), που αποτελεί σημείο αναφοράς για εκατομμύρια υγειονομικούς παγκοσμίως, δικαιώνει πενήντα (50) ετών ερευνητικές προσπάθειες και καταξιώνει την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική ως διεθνώς αποδεκτή προσέγγιση για συγκεκριμένες ασθένειες και ασθενείς.

Τέλος, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι ζούμε σε μια περίοδο που ο κόσμος αλλάζει και εξελίσσεται ραγδαία. Όσο τα θανατηφόρα λοιμώδη νοσήματα μειώνονται παγκοσμίως, λόγω της βελτίωσης των συνθηκών υγιεινής, της καθαρότητας του νερού και της σωστά διατηρημένης τροφής, τόσο η διαχείριση χρόνιων προβλημάτων υγείας του ενήλικου πληθυσμού θα αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και σημαντική πρόκληση για την ιατρική κοινότητα. Ο βελονισμός σε όλες τις μελέτες επιδεικνύει υψηλά επίπεδα ασφάλειας και αξιοπιστίας, όταν εφαρμόζεται από σωστά εκπαιδευμένους ιατρούς και λειτουργούς υγείας. Η δυνατότητα του να αντιμετωπίζει χρόνια, δυσίατα προβλήματα υγείας, τον καθιστά κατάλληλο, ώστε να ενσωματωθεί επίσημα στα εθνικά συστήματα υγείας των χωρών – μελών του ΠΟΥ (Reddy, Jacobs et al, σχολιάζοντας την απόφαση του WHO).

Η ριζοσπαστική και ρηξικέλευθη αυτή απόφαση δεν έχει προηγούμενο και αποτελεί ένα σημαντικό άλμα προόδου προς τη διεθνή αναγνώριση, καταξίωση και αποδοχή της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής και του βελονισμού.

Miltiades Karavis, φυσίατρος
Πρόεδρος ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού
Διευθυντής Διεθνούς Μετεκπαιδευτικού Κέντρου Βελονισμού AcuScience

About the Author