Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ και ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ στην ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ και το ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ

07 Σεπτεμβρίου, 2018
Off

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ και ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ στην ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ και το ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ και ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ στην ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ και το ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ΘΕΩΡΗΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ και ΚΛΙΝΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ στην ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ και το ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ

Αγαπητοί συνάδελφοι, είναι τιμή μου να σας παρουσιάσω τη ΝΕΑ εκπαιδευτική καινοτομία του Διεθνούς Μετεκπαιδευτικού Kέντρου Βελονισμού AcuScience.

Είναι γνωστό ότι για 28 συνεχόμενα χρόνια, το Κέντρο μας εκπονεί ένα Διεθνώς αναγνωρισμένο πρόγραμμα Βιο-ιατρικού Βελονισμού, έχοντας μόνιμη συνεργασία με τα πανεπιστήμια του Πεκίνου και της Σαγκάης. To 2016, συμμετείχαμε στη διαμόρφωση του 1ου επίσημου πανεπιστημιακού προγράμματος εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας στον βελονισμό. Το 2017, ολοκληρώσαμε το πρώτο κύκλο σπουδών. Τα μαθήματα βιο-ιατρικού βελονισμού και τα συγγράμματα του Κέντρου μας αποτελούν, πλέον, μέρος του επίσημου Ακαδημαϊκού Προγράμματος του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Το πρόγραμμα συνδιαρμορφώνουν τρείς φορείς: Το εργαστήριο μυοσκελετικής και αναπνευστικής φυσικοθεραπείας του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, η Ελληνική Φυσικοθεραπευτική Εταιρεία Αλγολογίας και το Διεθνές Μετεκπαιδευτικό Κέντρο Βελονισμού AcuScience. Το AcuScience (έτος ίδρυσης 1989) τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού (έτος ίδρυσης 1975), η οποία είναι Μέλος της ICMART, και μέλος της ICOM / ISOM.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιατρούς (όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων), οδοντιάτρους και κτηνιάτρους. Είναι ειδικά σχεδιασμένο για πλήρη εκπαίδευση στον βελονισμό και τις τεχνικές του. Έχει βασική κατεύθυνση τη διεπιστημονική προσέγγιση νοσημάτων και ασθενών. Συμμετέχουν σε αυτό Έλληνες γιατροί εξειδικευμένοι στον βελονισμό, με πολύχρονη εμπειρία στην εκπαίδευση. Στο πρόγραμμα προβλέπεται πολύωρη κλινική εξάσκηση (σε ιδιωτικά ιατρεία βελονισμού, ιατρεία πόνου και εξωτερικά ιατρεία κέντρων αποκατάστασης).

Οι συνάδελφοι, που επιλέγουν το συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχουν την ευκαιρία & δυνατότητα:

• Να γνωρίσουν όλες τις σχολές σκέψης του βελονισμού (παραδοσιακού, βιοιατρικού, ωτοβελονισμού, κρανιοβελονισμού κλπ).

• Να μάθουν τη ανατομία του βελονισμού (σημεία βελονισμού, μεσημβρινούς, ζώνες προβαλλόμενου άλγους, δερμοτόμια, οστεοτόμια, μυοτόμια, σπλαγχνοτόμια κλπ).

• Να μελετήσουν και να εφαρμόσουν ειδικές, ηπίως παρεμβατικές θεραπευτικές τεχνικές με βελόνα (dry needling, neural therapy, trigger point βελονισμός, δερμοτομιακός βελονισμός, ελάχιστος βελονισμός, εν τω βάθει βελονισμός, βελονισμός στο περιόστεο κλπ).

• Να γνωρίσουν το βιο-ψυχο-κοινωνικό μοντέλο για τον χρόνιο πόνο, να εμβαθύνουν στη βιολογία του πόνου και να χρησιμοποιήσουν τον βελονισμό και τον ηλεκτροβελονισμό για τη θεραπεία ασθενών με οξύ ή χρόνιο (μυϊκό, σπλαγχνικό, φλεγμονώδη ή νευροπαθητικό) πόνο.

• Να μπορούν να παρακολουθήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στους τομείς του βιοιατρικού βελονισμού (evidence-based acupuncture) και της αλγολογίας, με μελέτη της σύγχρονης αρθρογραφίας.

• Να εντάξουν τον βελονισμό και τις παρεμφερείς τεχνικές αναλγησίας που θα διδαχτούν ως Add-on τεχνικές στην ειδικότητα τους.

• Να εφαρμόσουν τον βελονισμό αποτελεσματικά και με ασφάλεια, στα πλαίσια της ειδικότητας τους και με τους κανόνες της Ιατρικής Επιστήμης και Τέχνης.

ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ ΣΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΒΕΛΟΝΙΣΜΟ

ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ 2ου ΕΤΟΥΣ

    • Εννέα Μονοθεματικές Ενότητες.
    • 19 Εξειδικευμένοι ομιλητές και αρκετοί προσκεκλημένοι εισηγητές.
    • 14 ώρες ανά Σαββατοκύριακο.
    • Πλήρεις και ουσιαστικές. σημειώσεις σε ηλεκτρονική μορφή.
  • Πρακτική εξάσκηση σε κάθε ενότητα.

Η μεγάλη καινοτομία του προγράμματος έγκειται στον επανασχεδιασμό του 2ου έτους σπουδών. Η βασική κατεύθυνση του 2ου έτους, θα είναι από εφέτος η εξειδίκευση και η πρακτική εξάσκηση στον Βελονισμό. Παράλληλα εστιάζει στην εκμάθηση ειδικών τεχνικών, που σχετίζονται με αυτόν, όπως νευροβελονισμός, neural therapy, dry needling, trigger point acupuncture, ενδομυϊκή διέγερση με βελόνα (IMS), ελάχιστος βελονισμός (minimal acupuncture), ωτοβελονισμός, ηλεκτροβελονισμός, laser βελονισμός, su-joc.

Με στόχο την πληρέστερη εξυπηρέτηση της ύλης του βιοιατρικού βελονισμού έχουν διαμορφωθεί Εννέα Μονοθεματικές Ενότητες, που θα καλύψουν όλη τη παθολογία του βελονισμού. Οι βασικές ενδείξεις ορίσθηκαν με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν από κλινικές εργασίες και μεταναλύσεις (evidence-based βελονισμός), τον κατάλογο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και τη γνώμη των ειδικών (consensus – expert opinion).

Σε κάθε Θεματική Ενότητα γίνεται λεπτομερής ανάπτυξη, πολύπλευρη θεωρητική ανάλυση και πρακτική εξάσκηση σε ένα και μόνο πεδίο θεραπευτικής, αυτό που περιγράφεται στον τίτλο της κάθε ενότητας.

Κάθε Θεματική Ενότητα περιλαμβάνει ανάλυση της νόσου ή του συνδρόμου από ειδικό εισηγητή (μπορεί να μην αναφέρεται στο πρόγραμμα). Στη συνέχεια παρουσιάζεται από την εκπαιδευτική ομάδα μια ολοκληρωμένη θεραπευτική πρόταση με βάση: τις αρχές της Κινεζικής Παραδοσιακής Ιατρικής, τη πρόταση της Βιοιατρικής άποψης («δυτικού τύπου» βελονισμός με διαγνωστική προσέγγιση, σημειολογία, κατευθυντήριες οδηγίες κ.ά.), τα σημεία βελονισμού και πως αυτά προκύπτουν από το ιστορικό του ασθενούς, τη κλινική εξέταση και τις παρακλινικές εξετάσεις, πρωτόκολλα απλού βελονισμού, ηλεκτροβελονισμού, ωτοβελονισμού, ειδικές τεχνικές, και φυσικά, πρακτική εξάσκηση.

Η κάθε ενότητα αναλύεται διεξοδικά σε ένα Σαββατοκύριακο (14 ώρες). Συνολικά έχουν προβλεφθεί εννέα (9) Μονοθεματικά Σαββατοκύριακα (από Σεπτέμβριο μέχρι Μάιο). Οι σημειώσεις (ουσιαστικά οι παρουσιάσεις των ομιλητών), θα δίνονται αυτούσιες και ολοκληρωμένες, σε ηλεκτρονική μορφή.

Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός του προγράμματος εξυπηρετεί και τους ιατρούς, που έχουν αποφοιτήσει σε προηγούμενες χρονιές και ήδη εφαρμόζουν βελονισμό. Τους δίνει τη δυνατότητα, να παρακολουθήσουν μια μόνο Ενότητα, αυτή που τους ενδιαφέρει. Προβλέπονται πέντε (5) θέσεις μετεκπαίδευσης για παλαιότερους σπουδαστές και έκδοση πιστοποιητικού παρακολούθησης, που θα αναγράφει τον τίτλο της ενότητας, τις ώρες παρακολούθησης και την ημερομηνία διεξαγωγής της.

Για το πλήρες πρόγραμμα σπουδών 2018 – 2020 ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

Για τις Θεματικές Ενότητες του 2ου έτους 2018-2019 ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

Για το πρόγραμμα Επιμόρφωσης & Συνεχούς Εκπαίδευσης στο Βελονισμό (Acupuncture Refresher Course), ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ.

Πληροφορίες/επικοινωνία στα email: [email protected][email protected], ή στα τηλεφωνα 2107220542 και 201 7244680.

About the Author