ΠΡΟΣΩΡΙΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΜΑΣ

16 Μαρτίου, 2020
Off

Οι τελευταίες εξελίξεις στην πατρίδα μας (αλλά και παγκόσμια) μας υποχρεώνουν να προσαρμοστούμε γρήγορα και αποτελεσματικά στα νέα δεδομένα και μέρα με την ημέρα, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε τις ιατρικές μας υπηρεσίες με ασφάλεια.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει εγρήγορση, συνεχή ενημέρωση από έγκυρες πηγές, συνεπή και άμεση εφαρμογή πρωτοκόλλων ασφαλείας για τους ασθενείς και το προσωπικό του ιατρείου και φυσικά συνεχή απολύμανση, αερισμό και επαρκή καθαρισμό των χώρων πριν και μετά την προσέλευση, ακόμη και ενός, ασθενούς.

Για την αποφυγή συγχρωτισμού (στενής επαφής) των ασθενών, αλλάξαμε την πολιτική των ραντεβού μας με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην υπάρχει ΚΑΘΟΛΟΥ αναμονή στο ιατρείο και να χρησιμοποιούνται ξεχωριστά δωμάτια (ένα δωμάτιο θεραπείας) για κάθε ασθενή.

Θα θέλαμε επίσης να ενημερώνετε το προσωπικό του ιατρείου (τηλεφωνικά αλλά έστω και την τελευταία στιγμή) αν εσείς, συγγενείς σας ή άνθρωποι του περιβάλλοντος σας έχουν συμπτώματα ύποπτα εποχιακής γρίπης ή κορονοιού (πυρετό, βήχα, δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή, κόπωση / εξάντληση).

Αν έχετε οποιοδήποτε σύμπτωμα (και δεν μπορέσατε να μείνετε στο σπίτι όπως αναφέρουν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ) το ιατρείο ευχαρίστως θα σας υποδείξει την απαραίτητη προστασία και φυσικά θα σας καθοδηγήσει πρακτικά (ιατρικά / θεραπευτικά) για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

Η μάσκα συστήνεται:
¬ Υποχρεωτικά για τους επαγγελματίες υγείας.
¬ Σε άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα ίωσης (βήχα / Πτάρνισμα).
¬ Στους φροντιστές ασθενών με ίωση.

ΠΑΡΑΜΕΝΩ ΣΕ ΕΓΡΗΓΟΡΣΗ & ΖΗΤΩ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΝ:
¬ Έχω πυρετό, βήχα, δύσπνοια, πονόλαιμο, καταρροή, κόπωση.
¬ Έχω έρθει σε επαφή με άλλο άτομο με λοίμωξη του αναπνευστικού.
¬ Έχω ταξιδέψει στο εξωτερικό τις τελευταίες 15 μέρες.

Αν και γνωρίζω ότι έχετε «βομβαρδιστεί» από «νέα μέτρα» και «νέες πληροφορίες» τις τελευταίες μέρες (information crisis), μπαίνω στον πειρασμό να επαναλάβω (σε ένα μικρό κατάλογο) κάποια από αυτά:

• Οι επισκέψεις στο ιατρείο, αυτό το διάστημα, είναι σωστό να γίνονται για εξαιρετικούς λόγους υγείας.

• Να μην συνοδεύεστε από φίλους ή συγγενείς, εκτός αν είναι απαραίτητο.

• Τηρείτε, όσο είναι δυνατόν, την ώρα του καθορισμένου ραντεβού σας ώστε να μην έρχεστε σε «στενή επαφή» (>2 μέτρα) με άλλους ασθενείς. Η γραμματεία μας θα φροντίσει τα υπόλοιπα.

• Στην είσοδο του ιατρείου υπάρχουν συσκευές απολύμανσης με κατάλληλο αντισηπτικό διάλυμα. Παρακαλούμε να απολυμάνετε τα χέρια σας κατά την είσοδο και την έξοδο από τον χώρο. Είναι για δική σας προστασία.

• Μην σας παραξενεύει η ενδυματολογική αλλαγή του προσωπικού του ιατρείου (μάσκες, γάντια, στολές, καπελάκια κλπ). Είναι για δική σας και δική τους προστασία και εφαρμόζεται κατόπιν συστάσεων από τις επιστημονικές μας εταιρείες και τους Ιατρικούς Συλλόγους. Ευχόμαστε να είναι προσωρινή.

• Συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε τον ιό και δεν θέλουμε να τον μεταδώσουμε στους ασθενείς μας. Έτσι πρέπει να κάνετε και εσείς.

• Ενημερωνόμαστε συνεχώς από έγκυρες πηγές και θα ειδοποιηθείτε άμεσα (τηλεφωνικά ή με mail) για οποιαδήποτε αλλαγή σε πρωτόκολλα προστασίας.

• Τέλος, τα μέτρα, σε κάποιους, μπορεί να φαίνονται υπερβολικά «για μια γρίπη». Όμως ο SARS-CoV-19 δεν είναι γρίπη. Θα μάθουμε στην πορεία τι ακριβώς είναι και πως συμπεριφέρεται. Μέχρι τότε: δρούμε ατομικά με την σκέψη μας στους δικούς μας ανθρώπους που χρειάζονται προστασία. Καλύτερα πιο αυστηρά μέτρα στην αρχή και να χαλαρώσουμε αργότερα, παρά, τελικά, να αποδειχθούμε ανεπαρκείς, κατώτεροι των περιστάσεων και επιπόλαιοι.

Με εκτίμηση,

Μ. Καράβης, MD, MSc, FICAE, Φυσίατρος
Πρόεδρος Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού

About the Author