Εφαρμογή Βελονισμού σε ογκολογικούς ασθενείς

Εφαρμογή Βελονισμού σε ογκολογικούς ασθενείςΣτήν 13η ΗΜΕΡΙΔΑ «ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ» (5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016 -Αμφιθέατρο Νοσοκομείου «Ο Άγιος Σάββας», Λ. Αλεξάνδρας 171) που έχει θέμα: “Συμπληρωματικές και Εναλλακτικές Θεραπείες στον Ογκολογικό Ασθενή – Ρόλος – Αξιοπιστία – Κλινική Εφαρμογή” ο φυσίατρος Μιλτιάδης Καράβης θα έχει ομιλία με θέμα: “Εφαρμογή Βελονισμού σε ογκολογικούς ασθενείς“(ώρα 10.00 – 13.00).
Ο βελονισμός στην ογκολογία είναι ένα νέο και πολλά υποσχόμενο πεδίο έρευνας. Όλο και μεγαλύτερος αριθμός ασθενών με καρκίνο επιλέγει μη φαρμακευτικές / εναλλακτικές θεραπείες για να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα της νόσου. Στην Ευρώπη αυτό αντιπροσωπεύει το 1/3 των ογκολογικών ασθενών. Η ανάγκη των ασθενών αυτών για καλύτερη ποιότητα ζωής και η διάθεση των ογκολόγων να μελετήσουν (και να κατευθύνουν σωστά) τις επιλογές των ασθενών τους, οδήγησαν στην εκπόνηση των μελετών που έχουμε στη διάθεση μας. Αν και οι έρευνες είναι λίγες σε αριθμό, παρατηρούμε ότι μεγάλα ογκολογικά νοσοκομεία (Zakim Center, Dana-Farber Cancer institute, Harvard Medical School, Memorial Sloan Kettering Cancer Center) έχουν αποδεχθεί τον βελονισμό ενσωματώνοντάς τον στις θεραπευτικές επιλογές ασθενών και ιατρών. Ο Βελονισμός είναι ασφαλής, φθηνός, εύκολος στην εφαρμογή και είναι μια πολύτιμη παρέμβαση στα χέρια ενός εξειδικευμένου γιατρού. Έχουν προταθεί πολλοί μηχανισμοί για να εξηγήσουν την αποτελεσματικότητα του σε ασθενείς με διάφορα είδη καρκίνου (νευρο-ενδοκρινική και ανοσιακή ρύθμιση), όμως, ο ρόλος του έχει περιοριστεί στην αντιμετώπιση των παρενεργειών μετά από χήμειο ή ακτινοθεραπεία.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν θεραπευτικά πρωτόκολλα που αφορούν ογκολογικούς ασθενείς για την αντιμετώπιση του περι-εγχειρητικού πόνου, της ναυτίας, του εμέτου, της κόπωσης, της ξηροστομίας σε καρκίνους της κεφαλής και του τραχήλου, των εξάψεων και του λεμφοιδήματος σε καρκίνους του μαστού, του καρκινικού πόνου σε ασθενείς τελικού σταδίου, στην αυπνία και τελευταία στις νευροπάθειες (αισθητικές, κινητικές ή μικτές) μετά από χημειο ή ακτινοθεραπεία. Έχει μελετηθεί επίσης η ποιότητα ζωής, οι αρθραλγίες και η διαχείριση του στρες στους ασθενείς αυτούς. Μια λεπτομερής αναζήτηση σε ηλεκτρονικές τράπεζες μας δίνει 25 RCT’s για κάποια αρχικά συμπεράσματα. Στη παρούσα ομιλία θα επικεντρωθούμε στους κανόνες εφαρμογής του βασισμένου σε ενδείξεις βελονισμού για την αντιμετώπιση ογκολογικών ασθενών.

Το απόγευμα υπάρχει ΕΝΟΤΗΤΑ / ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ (14.30μμ – 16.30μμ) για το “Βελονισμός στην ινομυαλγία“, Μ. Καράβης, Γ. Γεωργούδης, Αλ. Σιδέρης
Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ Η είσοδος είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

About the Author